Hva skjer?

Våren 2022:

Torsdag 10. februar 19.00 på Veveriet: Skjæveland Strikk ved Ole Johan Skjæveland. Årsmøte etterpå.

Torsdag 10. mars 19.00 på ÅBOAS: Rikssamlingsjubileet 2022 – i år er det 1150 år siden slaget i Hafrsfjord, ved Trond Ole Paulsen

Torsdag 12. mai 19.00 på ÅBOAS: Bjødna-Tore og venneforeningens arbeid, ved Per Terje Haaland

Under ser du tidligere aktiviteter. Vi tar dem med for historiens skyld, men streker over dem for å unngå misforståelser med dager og datoer:

Høsten 2021:

Søndag 5. september kl. 12.00: Historisk vandring med start og stopp på Veveriet. Kafe etterpå. Et arrangement i Natur- og kulturuka.

Torsdag 9. september klokka 19.00 på Veveriet, Storsalen Ålgård Blå i 3. etasje: Vi ser nærmere på Asbjørn Molis fotoalbum fra felttoget i Rogaland. Moli var soldat i IR 2, Jegerbataljonen, som kjempet sammen med Rogalandsbataljonen fra IR8.

Søndag 12. september kl. 13.00: Vi bidrar på Natur- og kulturukas arrangement på Dokkolstølen kl. 13.00 (sammen med Kulturkontoret, Foreningen for stølsliv og friluftsliv i indre Gjesdal og Gilberdal)

Oktober: Ålens dag lørdag 23. oktober! Sammen med Arkeologi på Nye Veier og flere andre har vi et opplegg for hele familien på Veveriet fra 12.00 – 17.00. Mer info kommer på nett og i Gjesdalbuen.

Torsdag 11. november klokka 19.00 på ÅBOAS: Jødene som søkte tilflukt i Frafjord, ved Christian F. Uhl. Han vil også fortelle fra arbeidet som reiseleder i Hvite Busser.

Torsdag 9. desember kl. 19.00: MØTET BLIR UTSATT Jæder – Garantert matglede siden 1896! Ved Beth Iren Dirdal Jåtun m. fl. Merk sted: arrangementet er flyttet fra ÅBOAS til Veveriet, Storsalen Ålgård Blå. MØTET BLIR UTSATT

Torsdag 14. januar 2021, 19.00: UTSATT   UTSATT   UTSATT  Kulturminner langs ny E 39 sørover. Ved ARKEOLOGI PÅ NYE VEIER i samarbeid med Stavanger Maritime Museum, Rogaland Fylkeskommune og Arkeologisk Museum.

Torsdag 11. februar, 19.00: UTSATT   UTSATT   UTSATT Christian Uhl forteller om våre jødiske landsmenn som søkte tilflukt i Frafjord, og fra sin erfaring som reiseleder på hvite busser.

Torsdag 11. mars, 19.00: UTSATT   UTSATT   UTSATT Vi ser nærmere på Asbjøn Molis fotoalbum fra april 1940. Moli var soldat i IR2 (Jegerkorpset fra Østlandet). De hadde vært på nøytralitetsvakt på Madlamoen i en uke da angrepet kom, og Molis kompani ble umiddelbart utplassert i Gloppedalsura. Moli tok en del bilder fra felttoget og laget etterpå en album med bilder og kommentarer.

Koronapandemien gjorde våren spesiell, for ikke å si historisk. Møtet i mars ble utsatt på grunn av nedstengning. Høsten ble også spesiell med tanke på at vi måtte ta noen ekstra hensyn ved våre arrangementer. Vi flyttet arrangementene fra ÅBOAS til Veveriet. 1 meter avstand, redusert servering og registrering av fremmøtte var viktige tiltak. Smittetrykket utover høsten gjør at møtet i november, samt markeringen av 150 år for DFU, utsettes til situasjonen er bedre. Vi har et spennende arrangement på nyåret, torsdag 14. januar, sammen med Arkeologi på nye veier. I forkant av møtet, klokka 18.30 er Historielaget invitert til åpning av utstillingen deres på Veveriet. Åpning ved ordfører Frode Fjeldsbø, før Arkeologi på Nye Veier blir med oss videre med presentasjon av funn langs ny E39-trase sørover. Dette forutsetter selvfølgelig at smittesituasjonen er under kontroll, så følg med her om det blir endringer. We’ll meet again!

Høsten 2020:

Torsdag 17. september 2020 kl. 19.00 på Veveriet: Jonas Øglænd 1868 – 2000. Bildekåseri ved Jan Erik Holmen, mangeårig ansatt i Øglænd og aktiv i konsernets bedriftsmuseum. 

Torsdag 22. oktober 2020 kl. 19.00 på Veveriet: 80 år siden den tyske invasjonen. Nils Helge Amdal forteller om felttoget i Rogaland. Fokus på kampene fra Bråstein til Gloppedalsura. 

UTSATT Torsdag 19. november 2020 kl. 19.00 på Veveriet: “Reis bakover. Tenk fremover.” Dette er mottoet til Hvite Busser, reisearrangøren som hvert år tar hundrevis av ungdommer med til de tidligere konsentrasjonsleirene i Polen og Tyskland.  Christian Fredrik Uhl forteller om jødene som søkte tilflukt i Frafjord i krigen, og fra sitt arbeid som reiseleder i Hvite Busser.   UTSATT

Våren 2020

Torsdag 23. januar kl. 19.00 på ÅBOAS: Fra fattigkommisjon til NAV – avmakt og overflod i Rogaland. Foredrag ved Geir Sverre Braut. Mat og drøs. Årsmøte etterpå.

Onsdag 12. februar kl. 17.00 utenfor Veveriet: Offisiell åpning av det nyrestaurerte Veveriet. Snorklipping ved ordfører Frode Fjeldsbø før man går inn for å se og høre hva bygningen kan by på. Det er ikke lite! Et mangfold  av lokale krefter, historielaget inkludert, borger for en spennende åpningsfest. Gjesdal kommune er arrangør og legger ut billetter 18. januar.

Torsdag 20. februar kl. 19.00 på ÅBOAS: Hvordan skrive livshistorie og familiehistorie? Og hvordan få hjelp med dette? Foredrag med eksempler og gode råd ved Oddrun Dehli fra Vita Veritas. Mat og drøs.

Høsten 2019:

Etter en vellykket tur på Gilja 31. august er vi nå klare for høstens  og vinterens møterekke på ÅBOAS. Velkommen, medlem eller ei🙂

Først ut er Tarald Oma og Torstein Tunheim som skal fortelle om Arne Garborg. Det skjer torsdag 19. september klokka 19.00. Mat og drøs etterpå. (Torstein måtte dessverre melde frafall, men sendte en god vikar i Tora Aasland! red. anm.)

Torsdag 24. oktober kl. 19.00 på ÅBOAS: Hesten i landbruket – en kultur som er i ferd med å dø ut. Bildekåseri ved Per Spødervold, leder i Bjerkreim historielag.

Torsdag 21. november kl. 19.00 på ÅBOAS: Tom Kenneth Gilje fra Dokkolstølens venner forteller om gjenreising av stølshuset på Dokkol (opp av Dirdal skule), og planene framover.

Våren 2019, ÅBOAS torsdager kl. 19.00. Velkommen, medlem eller ei!

Torsdag 24. januar: Arkeologiske funn i Gjesdal, ved Olle H. Hermdorff, UIS

Torsdag 21. februar: Historier om  utvandrede gjesdalbuer

Torsdag 21. mars: Pilt-Ola; globetrotteren fra Lysefjorden, ved Tora Liv Thorsen

Historielaget er klar med program for høsten 2018. Velkommen, medlem eller ei!

Torsdag 13. september: Sentrumsvandring på Ålgård med fokus på lokale møter med verdenshistorien.  I samarbeid med Gjesdal kommune i anledning kulturminnedagene. Møt opp på Storahuset klokken 19.00 og bli med på halvannen times tur  der stikkord er krig og klassekamp. Eddie Vigesdal og Ørnulf Tendeland guider.

Torsdag 20. september klokka 19.00 på ÅBOAS: Torgrim Titlestad kåserer om Vikingene og tingordningen. Titlestad er professor i historie og jobbet mange år på Universitetet i Stavanger. Han er opptatt av sagalitteraturens troverdighet som historisk kildemateriale.

Torsdag 18. oktober klokka 19.00 på ÅBOAS: På andra siå av fjorden. Kåseri ved Jørg Eirik Waula, tidligere direktør ved Rogaland psykiatriske sjukehus og medforfatter av flere bygdebøker for Gjesdal.

Torsdag 22. november klokka 19.00 på ÅBOAS: Fra klasseskille til kongens sølv. Kaare Lindbo kåserer.  Han har allsidig bakgrunn fra fotballklubben Vidar, Rogalands Avis, Sosialistisk Folkeparti og avholdsbevegelsen.

Program for våren 2018. Velkommen medlem eller ei, og husk at mer kan komme, så følg med!

Torsdag 18. januar kl. 19.00 på ÅBOAS: Mitt møte med dei sterkttruande, ved Svein Grødeland. Svein var medforfatter av boka Dei sterkttruande som kom i 1990. Årsmøte etterpå, men frykt ikke; ingen blir valgt til noe som helst mot sin vilje.

Torsdag 15. februar kl. 19.00 på ÅBOAS: Foredrag av historiker og tidligere fengselsdirektør Ståle Olsen: Fengselet i 100 år- fangeskjebner fra Opstad og Åna

Torsdag 22 mars kl. 19.00 på ÅBOAS: Om Gemalie Torsteinsdtr. Gloppedal og hennes etterkommere. Gemalie var fødd husmannsdtr. og fekk oppleva familien måtte gå frå plassen, og fara rundt på legd. Seinare då ho kom til Stavanger, gjorde ho eit dårleg valg av ektefelle, som heller ikkje var far til første barnet. Dette og mykje meir skal me få høyra om denne kvelden. Arne Birkedal fortel.Gemalies bror Bertinius var oldefar til Arne.

Her er noe av det vi kan tilby høsten 2017.  Velkommen, medlem eller ei! Har du lyst til å bli medlem? Sjekk her: Bli medlem

Søndag 10. september: Musikalsk reise gjennom Ålgårds historie.  Lokale krefter i samarbeid med proffe musikere og skuespillere bruker Ålgårdssangen av Per Sivle som bakteppe. Kick-off i Ålgård gamle kirke klokken 12.30 med historie og oppvarming av stemmebånd (lynkurs i Ålgårdssangen!) Så går det slag i slag med sentrumsvandring, mat, drøs og kulturelle innslag. Ta med familien og bli med!

Torsdag 21. september kl. 19.00 på ÅBOAS: Jorunn Kydland kåserer om bygdeoriginalen Josva Kyllingstad.

Lørdag 23. september: Tur og omvisning i Dirdal. Me møtes hos Svein Nødland kl. 10.00. Her står den einaste mølla i dalen, som blei bygd av Magnus og Martin Nødland i 1979. Me skal mala korn og sjå på museet som står tett ved. Så går me den gamle ferdavegen til Dirdal, om Kjærvoll og Steinskog. På Kjærvoll vil Karstein Kjærvoll  fortelja om lakseklekkeriet der. På Steinskog møter me Dag Øvstebø, pensjonert lærar som driv med sau og anna, og som vil fortelja herifrå. Me går vidare ned til Strikkeriet for omvisning i Daniel Øvstebøs private museum, før me avsluttar turen. Sjekk infor her: Historisk vandring i Dirdal lørdag 23 (1)

Sjølve turen er ca. 2.5 km lang. Er turen for lang å gå for nokon, kan ein kjøra frå Nødland til Strikkeriet. Kr. 50 i inngangspengar på Strikkeriet. Velkommen!

Torsdag 19. oktober kl. 19.00 på ÅBOAS: En av forfatterne bak boka Håpløs kamp kommer. Boka ble gitt ut av Militærhistorisk forening i Rogaland i 2016. Temaet blir aprildagene i 1940.

Torsdag 23. november på ÅBOAS: Torbjørn Fjermestad kåserer om  tradisjonen med sauedrifter. Julemøte med grøt.

Her er noe av det vi kan tilby våren 2017.  Velkommen, medlem eller ei!

Torsdag 19. januar kl. 19.00 på ÅBOAS: Torbjørn Mork Oftedal kåserer om tidligere tiders industrieventyr i Oltedal.

Torsdag 16. februar kl. 19.00 på ÅBOAS: Ivar Brekken har vært med før, og fortsetter fortellingen fra gamle Ålgård.

Torsdag 23. mars klokka 19.00 på ÅBOAS: Mari Anne Næsheim Hall forteller om Jørgen Hompland – bonden, kunstneren og tjuven fra Sirdal.

Lørdag 22. april: Historisk vandring i Oltedal. Torbjørn Mork Oftedal tar oss med gjennom Oltedal og og Oltedals historie. Oppmøte ved Gjestal Spinneri klokka 10.00. Vi beregner 3-4 timer på stort sett fast underlag, men med noen etapper i røffere terreng. Klær etter vær og litt niste er lurt.

Torsdag 11. mai: Vi markerer 100-årsdagen for Ålgård gamle kirke med sentrumsvandring og arrangement i den gamle kirken! Se lenken for mer informasjon: Plakat 100-årsmarkering Ålgård gamle kirke

Programmet for høsten 2016 er nå klart, og alle er hjertelig velkomne, medlem eller ikke:

Torsdag 22. september kl 19.00 på ÅBOAS: Svein Bjelland forteller om sin bestefar Abel Bråstein som var lærer i Gjesdal.

Lørdag 8. oktober klokka 12.00 ved Veveriet på Ålgård: Bli med Eddie Vigesdal og Ørnulf Tendeland på en en drøy times spasertur i Ålgårds historie. Vi prøver oss på allsang av Ålgårdssangen, i tillegg til andre kulturelle innslag.

Torsdag 20. oktober kl 19.00 på ÅBOAS: Grunderen og mannen bak Byrkjedalstunet, Daniel Øvstebø, blir med oss.

Torsdag 17. november kl 19.00 på ÅBOAS: Julemøte med besøk av tidligere gjesdalbu, nå bømling, Geir Einarsen. Han viser fotografi fra sitt rikholdige arkiv, spesielt fra Gjesdal.

Her er programmet for våren 2016. Husk at alle er velkomne, medlem eller ei!

Torsdag 21. januar kl 19.00 på ÅBOAS:
Jorun Kydland, redaktør for boka ” Vaulefolket på flukt frå Gestapo” blir med oss og forteller fra krigen. Årsmøtesaker.

Torsdag 18. februar kl 19.00 på ÅBOAS:
Ivar Brekken blir med som kåsør denne kvelden. Ivar har i mange år skrevet mange interessante innlegg i Gjesdalbuen, om liv og personer frå Gjesdal.

Torsdag 17. mars kl 19.00 på ÅBOAS:
Gunnar A. Skadberg blir vår gjest denne kvelden. Han vil kåsere om skagenmaleren Peder Severin Gjesdal Krøyer. Gunnar er pensjonert lærer fra Stavanger, og har skrevet flere bøker.

Torsdag 21. april kl 19.00 på ÅBOAS:
Vi ser på mulighetene for å finne informasjon om slekt på Internett. Dette blir ikke et kurs, men en uformell samling der vi hjelper hverandre med å finne fram i forskjellige registre. Ta med PC hvis du har. Hvis du ikke har, men er interessert; kom likevel!

DETTE SKJER HØSTEN 2015:

Søndag 23. august kl. 11.00 – 17.00: Åpen Gård på Søya i anledning Friluftslivets år. Historielaget bidrar med separering av melk og konkurranse. Klikk her for å lese mer.

Søndag 30.  august 2015: Tur til Sirdalen sammen med Forsand sogelag! Avreise med buss klokka 09.00 fra AMFI Ålgård. Vi kjører E-39 til Helleland og gjennom Gyadalen, og spiser middag på Tonstadli klokka 12.00. Etterpå tar vi dalføret for oss med kjentmann Steinar Tjomlid. Kaffepause på Kvæven Bygdetun. Retur gjennom Hunnedalen. Pris: 670,- alt inkludert. Billigere hvis vi fyller bussen! Påmelding til Oddvin Veen 976 82 628, eller Thora-Liv Thorsen 416 817 85.

PS: Sjåfør Kjell Haaland starter ved Gilje bedehus 08.15.

Torsdag 22. oktober kl. 19.00 på ÅBOAS: Torfinn T. Gilje kåserer om jakt og fiske i Gjesdal.

Torsdag 19. november kl. 1900 på ÅBOAS: Synnøve Grøtteland Helland forteller den dramatiske historien om Juditta fra Hommet i Bjerkreim. Vi får høre Judittavisa og se naturbilder fra Bjerkreim. Julegrøt og markering av 20-årsjubileum.

Jo eldre, jo bedre!